FAQ : Veelgestelde Vragen

Beknopte antwoorden op de meestgelde vragen:

 Cryotherapie voor het hele lichaam (WBC) heeft de laatste tijd veel populariteit gewonnen. Het betreden van een kamer die je blootstelt aan -85 ° of -110 ° C is niet iets dat aantrekkelijk klinkt voor de meeste mensen, dus waarom wint het aan populariteit? Bedrijven over de hele wereld brengen cryotherapie op de markt als de beste sporthersteltherapie en een levensvatbare anti-aging therapie. Hoe waar zijn deze beweringen?

Koude therapieën zijn op grote schaal gebruikt om een verscheidenheid aan symptomen na letsel te verlichten, waaronder ontsteking, pijn, spierspasmen en zwelling. Deze verwondingen kunnen acuut of chronisch zijn en omvatten vaak verwondingen door overmatig gebruik. De meeste vormen van cryotherapie die bekend zijn, zijn het gebruik van een ijspakking of koud bad / duik. Deze therapieën worden algemeen geaccepteerd en voorgeschreven na diagnose van bepaalde aandoeningen en verwondingen. De voordelen van WBC ( Whole Body Cryotherapy) werken op een dieper niveau dat de herstelrespons op verschillende niveaus versnelt en vermenigvuldigt.

Laten we enkele van de mechanismen en voordelen van WBC verkennen, waaronder

  • spierherstel
  • verhoogde atletische prestaties
  • endocriene functie en hormoonprofiel
  • boost antioxidanten
  • ontstekingsremmende reactie

 

Spierherstel

Na spierletsel en bij blootstelling aan koude is de reactie van het lichaam om leukocyten (witte bloedcellen) vrij te geven aan het gebied van letsel dat een ontstekingsreactie veroorzaakt. WBC stimuleert vernauwing van de bloedvaten door samentrekking van de vaatwanden te veroorzaken, waardoor de afgifte van leukocyten wordt verminderd en daardoor de ontstekingsreactie wordt verminderd. Veel studies hebben aangetoond dat WBC kan worden gekoppeld aan verbeteringen in spiervet, pijn en welzijn na zware inspanning.

Verhoogde atletische respons

Het verminderen van de hersteltijd na spierblessure en lichaamsbeweging stelt atleten in staat om een verhoogde atletische output te hebben. WBC kan ook de atletische prestaties verhogen door de oxygenatie van de spieren te verbeteren en de cardiovasculaire belasting te verminderen.

Endocriene functie en hormoonprofiel

Hormonen hebben een enorm effect op ons algehele welzijn en onze gezondheidstoestand. WBC is bestudeerd en aangetoond dat het de cortisolrespons beïnvloedt die gepaard gaat met stress. Vaak wordt na de eerste WBC-sessie een betere slaapkwaliteit gemeld. Meerdere sessies van WBC kunnen de hormonale waarde en afnemende hormonen beïnvloeden die typisch geassocieerd worden met psychofysische stress, zoals cortisol en toenemend testosteron.

Boost antioxidanten

Spieractiviteit genereert oxidanten die kunnen leiden tot schade aan celmembranen en structuren. WBC is gepromoot als een mogelijke manier om antioxidanten na het sporten te verhogen.

Ontstekingsremmende reactie

De ontstekingsremmende reactie die wordt geproduceerd door WBC kan helpen bij een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen zoals reumatoïde artritis, lipidemetabolisme, ontsteking geïnduceerde botresorptie.

Contra-indicaties

Whole body cryotherapie is niet voor iedereen bedoeld. Degenen met de volgende aandoeningen zijn gecontra-indiceerd: zwangerschap, ernstige hypertensie (BP> 180/100), acuut of recent myocardinfarct, onstabiele angina pectoris, aritmie, symptomatische hart- en vaatziekten, pacemaker, perifere arteriële occlusieve ziekte, veneuze trombose, acuut of recent cerebrovasculair accident, ongecontroleerde aanvallen, ernstig syndroom van Raynaud, koorts, tumorziekte, symptomatische longaandoeningen, bloedingsstoornissen, ernstige anemie, infectie, verkoudheidsallergie,  acute nier- en urinewegaandoeningen.

 

Hoe werkt Cryotherapie?

Je stapt de cabine in met minimale kleding (gesloten pantoffels, handschoenen en broekje/top, mondkapje en hoofdband). Bij -110 ̊C/ -85°C daalt de temperatuur aan de oppervlakte van je huid tot tegen het vriespunt. Dit is het sein voor de receptoren in de huid (de zenuwuiteinden) om in actie te komen: ze zenden signalen naar het centrale zenuwstelsel dat het lichaam in levensgevaar verkeert. Het lichaam zet direct allerlei processen in werking. De doorbloeding van het lichaam verbetert, de aanmaak van endorfine en serotonine (natuurlijke pijnbestrijders en oppeppers) en van ontstekingsremmende moleculen komt op gang. Toxines (gif) en stofwisselingsresten worden à la minute afgevoerd door de toevoer van zuurstof en nutriëntrijk bloed. Het lichaam scant zichzelf op slecht functionerende onderdelen, die worden hersteld. Zo activeert ons lichaam zichzelf om herstelprocedures in werking te zetten.

 

Is Cryotherapie veilig?

Cryotherapie wordt al meer dan 30 jaar veilig toegepast. Pas altijd wel de instructies toe bij het ondergaan van de therapie: betreed de cabine helemaal droog (geen natte sokken of kleding) en bedek gevoelige delen van het lichaam met mondkapjes, oorwarmers, handschoenen en pantoffels of soortgelijke. Zorg dat er geen metalen delen van kleding direct de huid raken. Draag geen sieraden of piercings tijdens de behandeling (ringen, kettingen, armbandjes of enkelbandjes), hoewel moeilijk te verwijderen, piercings eventueel bij uitzondering kunnen worden afgeplakt met tape. Hou ook de contra-indicaties goed in de gaten.

 

Wat zijn de risico’s van Cryotherapie?

Cryotherapie is een tamelijk risicoloze behandeling. De bloeddruk kan wat hoger worden, maar dit is tijdelijk. Er zijn een aantal uitzonderingsgevallen waarin je geen gebruik kunt maken van de therapie. Beschermende kleding moet goed droog zijn, zoals sokken, handschoenen, hoofdband, oorwarmers, ondergoed, zwemkleding en sportkleding.

 

Krijg je het niet te koud?

Een temperatuur van -85°, -110 ̊C lijkt koud. Bedenk echter dat de lucht in de cabine extreem droog is. De gevoelstemperatuur is daardoor niet onaangenaam. Bovendien: het duurt maximaal 3 minuten, wat in de praktijk door bijna iedereen is op te brengen.

 

Hoe komt het dat je je ook psychisch beter voelt?

Bij elke cryo sessie komen endorfine en serotonine en dopamine vrij, de stoffen die ervoor zorgen dat we meer energie en een goed humeur hebben. Het is een gevoel dat wel dagenlang kan aanhouden.

 

Hoeveel sessies dien ik te volgen?

Het exacte aantal is afhankelijk van je klachten of doel. Standaard hanteren we de vuistregel dat je het beste kunt beginnen met meerdere sessies kort na elkaar. Als je je lichaam en geest een krachtige reset wil geven dan worden 10 tot 20 cryo sessies kort na elkaar aangeraden. Bij voorkeur elke dag één (of twee) sessies omdat het cumulatief werkt, maar elke losse sessie heeft meestal merkbaar effect. Als onderhoud kan het prettig zijn om een paar sessies per week te doen. Hiermee stimuleer je het immuunsysteem om sterk te blijven.

 

Verwijzingen:

Cryotherapie voor het hele lichaam bij atleten: van therapie tot stimulatie. An Updated Review of the Literature Giovanni Lombardi, Ewa Ziemann, Giuseppe Banfi

Voorfysiol. 2017; 8: 258. Online gepubliceerd 2017 mei 2. DOI: 10.3389/fphys.2017.00258

 

Verminderd lipidenprofiel en oxidatieve stress bij gezonde proefpersonen die cryotherapie voor het hele lichaam ondergingen in gesloten cryokamer met daaropvolgende kinesitherapie

Agata Stanek, Ewa Romuk, Tomasz Wielkoszyński, Stanisław Bartuś, Grzegorz Cieślar, Armand Cholewka Oxid Med Cell Longev. 2019; 2019: 7524878. Online gepubliceerd 2019 aug 14. DOI: 10.1155/2019/7524878