WAT IS CRYO

Het gebruik van ijs als pijnbehandeling, is al lang geen onbekende meer. Ongeveer 400 jaar voor Christus beschreef Hippocrates al de pijnverzachtende eigenschappen van koude. Wie gebruikte nog nooit ijsblokjes op een pijnlijke spier? Dankzij de laatste technologische ontwikkelingen heeft de therapeutische toepassing van koude een “sciencefictionlook” gekregen: zoals de koude kamer van -85°/-110℃, het kunstmatig onderkoelen van het metabolisme (Cryptobiose).

ACTIVEREN VAN HET BIOLOGISCHE HERSTEL

  • • Behandeling van acute sportblessures zoals kneuzingen van de spieren, spierscheuren, intramusculaire hematomen, verstuikte gewrichten, gescheurde ligamenten.
    • Behandeling van chronische trauma’s (overbelasting schade).
    • Aanvullende behandeling na intra-articulaire reconstructie, ingrepen aan de pezen, gewrichtsbanden, spieren en beenderen, …
    • Biologisch herstel en preventie van chronische blessures tijdens de intensieve training en voorbereiding voor de kampioenschappen.

WAT IS CRYOTHERAPIE VOOR HET HELE LICHAAM?

Gedurende 3 minuten wordt het lichaam blootgesteld aan een temperatuur van -110℃ . Het brutale effect van deze thermische schok is, zegt men, verrassend, levendig en zelfs genezend. Deze methode werd vooral in Duitsland en in het noorden van Europa gebruikt en begint sinds een tiental jaren meer en meer wereldwijd z’n weg te vinden. De Cryotherapie voor het hele lichaam wordt sinds de jaren ‘80 gebruikt bij patiënten die lijden aan artritis (ontsteking van de gewrichten: inflammatoire reuma – ook bij jongeren en degeneratieve reuma) en chronische pijnen. Ook meer en meer sportlui gebruiken nu koudetherapie om het herstel na een inspanning te optimaliseren. Is het traditioneel ijskoud stortbad beter na een match? Na de training maken heel wat sportteams gebruik van baden met ijskoud water. Het elimineert de spierpijnen en bevordert het herstel van de spieren. Met Cryotherapie bekom je een veel intenser resultaat, het effect wordt multipele keren versterkt omdat het werkt op het gehele lichaam. De koude droge lucht is veel beter te verdragen en is minder pijnlijk. Een ijsbad vergelijken met een CryoSauna is een middagdutje vergelijken met een hele nacht slaap.

CRYOTHERAPIE EN DUURSPORT

De Cryotherapie-cabine doet het vermoeidheidsgevoel verdwijnen, versoepelt stramme spieren en bevordert eveneens de bloedtoevoer naar alle inwendige weefsels en organen. De Cryotherapie-cabine doet het vermoeidheidsgevoel verdwijnen, versoepelt stramme spieren en bevordert eveneens de bloedtoevoer naar alle inwendige weefsels en organen. Daar boven op wordt er minder oedeemvorming vastgesteld dankzij een betere hormonale werking binnen het lichaam. Finaal resulteert dit in een ontsteking werend en helend effect. Deze vorm van Cryotherapie is een uitstekend surplus bij de behandeling van aandoeningen aan het bewegingsorgaan (nek, rug, schouder, armen en benen), neurologische aandoeningen en bij posttraumatische en postoperatieve ongemakken. Het is een doeltreffend hulpmiddel voor herstellende patiënten die veel pijn lijden of uitgesproken spastische spieren vertonen.